Cfarë ështe Trumza?

what is thymain
Trumza – një bimë mjekësore e vlefshme

Disa njerëz pëlqejnë t’a përdorin trumzën në ushqim. Por a e dini se gjithashtu për katërqind vjet ka qënë e përdorur më së miri si një bimë mjekësore? Në Greqinë Antike, mjekët si Hipokrati përdornin trumzë, gjithashtu. Madje dhe sot, trumza është një bimë mjekësore e rëndësishme e përdorur për trajtimin simptomatik të kollës dhe bronkitit.

Sekreti i trumzës

Përbërësit kryesorë të trumzës janë vajrat esencialë, agjentët me bazë tannin, dhe flavonoidet. Ekstraktet e trumzës lehtësojnë zhbllokimin e rrugëve të frymëmarrjes nga mukoza. Të marra në rrugë orale, vajrat esencialë depërtojnë deri në bronke, ku ato ushtrojnë veprimin e tyre pozitiv në vendin e duhur në të cilin sëmundja është lokalizuar. Në infeksionet e gojës dhe të fytit, trumza përdoret si gargarë ose spraj. Kur përdoret lokalisht në mukozën orale ose faringeale, kjo bimë mjekësore ka një efekt dezinfektues.

Trumza kundër kollitjes!

Në kollë, ekstraktet e trumzës ...

  • eleminojnë mukusin e trashë ngjitës i cili bllokon rrugët e frymëmarrjes
  • lehtëson kollitjen e mukusit/sekrecioneve
  • ka një efekt dezinfektues, dhe
  • ndihmon në relaksimin e bronkeve (efekti bronkospazmolitik )