Rreth kollës

Tipet e pavarura të kollës: Kollitja është gjithmonë e bezdisshme dhe e papëlqyeshme!

Kollitja si një simptomë

Si fillim është e thatë, kollë irrituese, dhe më pas kolla bëhet produktive me sekretim të mukusit – por nuk ka rëndësi lloji i kollës, është gjithmonë e bezdisshme dhe e papëlqyeshme. Kolla është një simptomë tipike e ftohjes së zakonshme, dhe mund të jetë veçanërisht shqetësuese përgjatë natës. Kollitja nuk duhet të vuhet në heshtje – duhet të trajtohet në mënyrë të përshtatshme!

Shkaqet tipike të kollës

Ka dy tipe të infeksioneve të rrugëve të frymëmarrjes që mund të shoqërojnë një ftohje të zakonshme:

  • a) Infeksionet e traktit të sipërm respirator, p.sh. rhiniti ose sinusiti
  • b) Infeksionet e traktit të poshtëm respirator, p.sh. bronkiti

Në këto raste, shpesh kollitja është një simptomë e një infeksioni akut te rrugëve të sipërme dhe/ose të poshtme të frymëmarrjes. Këto infeksione shkaktohen nga viruse dhe zakonisht zgjasin nga disa ditë deri në dy javë.

Stadet e kollës

bronchostop
Grafik: Stadet e kollës & komponentët aktivë të Bronchostop Shurup

Përgjithësisht kolla e dukshme mund të ndahet në dy kategori: kolla e thatë dhe kolla produktive. Nuk është gjithmonë e thjeshtë të dallosh një kollë të thatë nga një kollë produktive dhe bëhet më e vështirë përgjatë periudhës së mbivendosjes.

Kolla e thatë është gudulisëse dhe irrituese, për shkak të irritimit të fytit të shkaktuar nga grimca të huaja, pluhur ose infeksion i fytit. Kjo formë e kollës nuk prodhon mukus ose sekrecione/gëlbazë. Kolla e thatë zakonisht trajtohet me antitusivë (preparate që frenojnë kollitjen).

Kolla produktive (Kraharori) karakterizohet nga formimi i mukusit ose gëlbazës në mushkëri. Refleksi i kollitjes është një mekanizëm për nxjerrjen e të gjithë mukusit/gëlbazës në mënyrë qe të pastrohen mushkërite. Kolla e kraharorit zakonisht trajtohet me ekspektorantë (preparate për nxitjen e eleminimit të sekrecioneve).

Fillo trajtimin herët!

Trajtimi i hershëm është i rëndësishëm sepse në të kundërt infeksioni mund të avancojë në një formë më të rëndë të sëmundjes (p.sh. bronkit). Shpesh bakteri merr avantazh nga dobësimi i sistemit imunitar të shkaktuar nga infeksioni viral. Kjo mund të sjellë një infeksion bakterial shtesë (i quajtur infeksion bakterial sekondar). Një shenjë e cila mund të ndihmojë në diferencimin e infeksioneve bakteriale dhe virale është ngjyra e mukozës së sekretuar:

Në infeksionet virale shpesh sputumi është i ngjashëm me mukusin, në ngjyrë të bardhë. "Ftohja e zakonshme" shpesh shkaktohet nga një infeksion viral akut. Simptomat tipike të një ftohje të zakonshme janë kolla, “rrufë“, dhimbje fyti, ndonjëherë dhimbje e muskujve, dhimbje koke dhe temperature ose ethe;

Në infeksionet bakteriale sputumi ka tendencë të jetë në ngjyrë të verdhë - jeshile.

Nëse simptomat vazhdojnë për më shumë se një javë nga rasti i fundit, ju duhet të bëni një vizitë te mjeku pa u vonuar, nëse është e nevojshme duke filluar që nga trajtimi me antibiotikë.

Ketu ka një trajtim bimor për kollën!

Në kollë, preparatet bimore si ekstraktet e marra nga trumza ose rrënja e mëllagës së bardhë janë pjesë e një tradite të gjatë për trajtimin simptomatik të kollës. Trumza ka një efekt sekretolitik dhe spazmolitik (frenon spazmat dhe prodhimin e sekrecioneve) . Për më tepër rrit aktivitetin e cilieve në bronke, duke lehtësuar në këtë mënyrë eleminimin e sekrecioneve. Rrënja e mëllagës së bardhë lehtëson irritimin e fytit dhe në këtë mënyrë ndihmon në lehtësimin e nevojës për t’u kollitur.